''Tuettua työtoimintaa järjestetään henkilöille, joilla ei ole edellytyksiä työllistyä avoimilla työmarkkinoilla. Toiminnassa asiakkaille järjestetään työnkaltaista toimintaa, jonka tavoitteena on toimintakyvyn ylläpitäminen ja kohentuminen.
Työtoiminnan tarkoituksena on ohjata työntekijöitä osallistumaan sekä sopeutumaan ryhmätoimintaan ja yhteiskuntaan mahdollisimman luontevassa ympäristössä. Toiminta tarjoaa työtehtäviä, toimintaa ja virkistystä osallistumisen ja oman tekemisen kautta. Työtoiminnassa kartoitetaan ja arvioidaan työntekijän työtaitoja ja -kykyä, sekä mahdollisuuksia avo- tai tuettuun työhön.
Tuettu työtoiminta sisältää muun muassa puutarhan ja ulkoalueiden hoitoon ja kädentaitoihin liittyviä töitä, erilaisia alihankintatöitä sekä avustajatehtäviä keittiö- tai hoiva-alalta.''
Yllä lyhyt selostus toimintapalveluiden työtoiminnasta, jonka tarkoituksena on kehittää Sosiaalipalveluiden asiakkaita eli 'työntekijöitä' niin fyysisissä kuin sosiaalisissakin työskentely-taidoissa. Työtoiminta on siis kevyehköä työtä, joko ulko- tai sisätiloissa sään ja työtehtävien mukaan. Osa työtoiminnan palveluita käyttävistä asiakkaista käyttää myös asumispalveluja eli asuu sospan (=Sosiaalipalveluiden) alueella, kun taas osa työntekijöistä asuu muualla joko itsenäisesti tai tuetusti. Toimintapalvelujen työt tehdään pääosin sospan alueella, ja työ voi sisältää esimerkiksi nurmikonleikkuuta, käsitöitä, pahvien kierrätystä, muutto- tai kuljetustöitä...
Kuusaalla Sospan alueella olevassa työtoiminnan pisteessä työtä organisoimassa oli yksi ohjaaja, joka jakoi tehtävät ja opasti aina tarvittaessa. Ohjaajan työhön kuuluu myös pakollisia toimistotöitä, joista huolehditaan mm. työntekijöiden pitäessä puolentoista tunnin ruokataukoaan. Hänen lisäkseen ''työnjohtajina'' toimivat myös kaksi tekniikan puolen osaajaa, jotka muun muassa ohjasivat lastaamisessa ja ajoivat kuormat autolla Jukolasta Carea-koululle.
Ammattina ohjaajan työ on monipuolista, sillä jokainen päivä on hieman erilainen ja suunnitelmia voidaan joutua muuttamaan vielä päivän mittaankin. Työssä vaaditaan kykyä tulkita asiakkaiden joskus erikoisiakin eleitä ja ilmeitä sekä taitoa organisoida työtehtävät näiden tulkintojen perusteella niin, että jokainen saadaan ohjattua itselle sopivimpaan tehtävään. Näin työpäivät ovat mukavan haastavia ja mielenkiinto pysyy yllä. Ohjaajan tulee myös olla koko ajan valppaana, jotta asiakkaiden kehitystä työtoiminnan aikana voidaan seurata.
Kuusaalla sospan työtoiminnassa ohjaajana aloitti viime syksynä Tarja Halme. Työssään hän on pitänyt nimenomaan sen vaihtelevuudesta ja vuorovaikutuksesta asiakkaiden kanssa. Myös työntekijöiden mielestä Halme on sopivan reilu ''pomo'' ja että hän osaa neuvoa hyvin.
Koska vanha ja laitosmainen rakennus, Jukola, puretaan niin ulkotyöryhmä haki sinne varastoidut kangaspuut parempaan talteen Carea-koulun varastoon. |
Loppupään kuormissa osat olivat pienempiä ja jonoakin autolle syntyi välillä. |
Yhteensä yhdeksät kangaspuut veivät yllättävän paljon tilaa varastosta.
|
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti