tiistai 10. kesäkuuta 2014

Ihan tavallinen päivä -laboratoriossa!

Pohjois-Kymen sairaalassa Carean sairaalapalveluiden toimintaan kuuluvat esimerkiksi kliinisen kemian laboratorio, patologian laboratorio sekä röntgenkuvaus. Otsikon mukaisesti olin laboratoriossa ihan tavallisena maanantaina. Paitsi että.. maanantait yleensäkään eivät ole ihan tavallisia päiviä, sillä viikonlopun jälkeen laboratoriossa on aina erityisen paljon näytteitä otettavina ja tutkittavina. Asiakasmäärää Sairaanlanmäen laboratoriossa on lisännyt se, että laboratorion näytteenotto Kuusankosken terveysasemalla loppui toistaiseksi 28.5.2014 alkaen. Asiakkaiden lisäksi myös työntekijöitä siirtyi sairaalan tiloihin ja tällä hetkellä näytteitä tutkitaan jopa 200 päivässä.



Päivän aikana seurasin ja avustin Evitaa, joka työskentelee laboratoriossa 'tutustu työelämään ja tienaa' -kesätyöjaksolla. Laboratoriossa hänet oli nopeasti otettu osaksi tiimiä, muut työntekijät auttoivat jos jokin oli epäselvää kun kesänuorta ohjaava henkilö ei sattunut olemaan lähettyvillä. Aamu alkoi ensiavun tarkistuksella, eli kävimme kysymässä tarvitseeko sieltä viedä näytteitä laboratorioon. Tällä kertaa ensiavussa ei ollut kuljetettavaa, joten Evita esitteli minulle laboratorion toimintaa ja tiloja pääpiirteittäin. Esittelyn aikana huomasin että laboratoriossa tehdään vielä yllättävän suuri osa tutkimuksista optista mikroskooppia hyödyntäen. Tutustumisen jälkeiset seuraavat pari tuntia menivät nopeasti, koska näytteitä otettiin paljon ja niitä kuljetettiin ensin näytteenottohuoneista laboratorioon, sitten lähes kaikki käytettiin sentrifugissa, niistä irrotettiin korkit ja ne vietiin tutkittaviksi eri työpisteisiin. Näyteputkissa olevat tarrat kertoivat mitä niistä tutkitaan ja niiden perusteella ''fuugatut'' (eli jo sentrifugissa käyneet) näytteet vietiin eri puolille laboratoriota. Evita kertoi että yleisimmät lyhenteet oli helppo oppia tunnistamaan, mutta silti muistilappu oli hyvä tuki.

tämä lappu oli kylläkin muille työntekijöille

Muutaman ruuhkaisimman tunnin jälkeen siirryimme tyhjentämään kylmiöstä viimeviikkoisia verinäytteitä. Niitä olikin kertynyt valtavasti, sillä kaikki näytteet keskiviikon, torstain, perjantain sekä viikonlopun ajalta oli säilötty sinne. Kaksi reipasta ''kesälasta'' sai kuitenkin työn hoidettua alta aikayksikön!

tyhjennetyt ja pestyt telineet kuivumassa

Aamupäivän aikana laboratoriosta lähtee ja sinne saapuu paljon kylmälaukun näköisiä laatikoita, joissa kuljetetaan näytteitä muilta näytteenottopaikoilta (terveysasemilta). Muutamia laatikoita lähetettiin myös sairaalasta vielä muualle tutkimuksiin, joihin tarvitaan aivan erityistä laitteistoa. 







Ennakkoluuloistani poiketen laboratoriossa olikin paljon tehtäviä myös kesätyöntekijälle, jolla ei ole alan koulutusta. Ja vieläpä monipuolisia tehtäviä, joissa pitää olla tarkkana. Hiljaisempinakin päivinä, jos kaikki ''oikeat'' työt on tehty niin aina löytyy viikattavaa ja pakattavaa!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti