perjantai 27. kesäkuuta 2014

Laitoshoidosta tuettuun asumiseen

Ilmiö laitoshoidon vähentämisestä on valtakunnallinen ja niinpä myös Carea uudistaa jatkuvasti erityisryhmille suunnattuja asumispalvelujaan. Uusimpia asumisyksiköitä ovat Kuntorinne 1 sekä Maununniityt 1 ja 2. Näistä ensimmäisenä ovensa avasi Maununniitty 1, joka sijaitsee Kuusaalla, hieman erillään sosiaalipalveluiden asumisyksiköiden ryhmittymästä Pohjankorventien ympäristössä. Kuntorinne 1 aloitti toimintansa vasta heinäkuussa 2013, ja on siten uusin.

Kuntorinne on avohuollon ryhmäkoti, eli siellä asiakkaat saavat omat huoneensa (sis.wc:t), mutta heillä on yhteiset pesutilat ja keittiö. Useimmat asukkaat viettävät mieluiten päivänsä yhteisissä tiloissa seurustellen silloin kun heillä ei ole erityistä päiväohjelmaa. Koska lähes kaikki Kuntorinteen asukkaat ovat fyysisesti melko vaikeavammaisia, tarvitsevat he paljon apua arkisissa toimissaan kuten pukeutumisessa ja ruokailussa.


Kuntorinne 1 on ristinmuotoinen rakennus joka on jaettu kolmeen
 viiden asukkaan 'soluun'.


Kuntorinteen asumisenohjaajat huolehtivat asukkaiden perustarpeista; hygieniasta, ravinnosta, unesta.. pitkälti heidän puolestaan. Siksi työntekijöillä onkin paljon tehtävää 15:n asukkaan ryhmäkodissa. Ohjaajia on paikalla ympäri vuorokauden, jotta apua olisi aina saatavilla. Asumisenohjaajien työhön kuuluvat hoivan ja tuen lisäksi monet erilaiset ''kotityöt'' kuten tiskit ja ruokatilaukset sekä kuljetuksista ja kirjaamisesta huolehtiminen.

Päivä pyörähtää käyntiin jo aamuyöstä, kun yövuoron työntekijä, yökkö, laittaa puuron keittymään. Siten se on ajoissa valmista, jotta aamuvuoron työntekijät voivat aloittaa aamupalan tarjoilun ensimmäisten asukkaiden herätessä. Eniten työtä on juuri aamuisin, sillä osalla asukkaista on sovittuja menoja jo aikaisin ja ennen sitä tulee syödä aamiaista, peseytyä, pukeutua sekä huolehtia tarvittavat välineet mukaan. Ja koska jotkin aamut ovat huonompia kuin toiset, pitää aikaa olla riittävästi niidenkin varalle. Kun aamurutiinit on saatu päätökseen, tuleekin jo lounasta kuljettava ruoka-auto ja kello on 11. Seuraavaksi asukkaat kerätään ruokailemaan yhdessä. Annokset tehdään valmiiksi jokaiselle henkilökohtaisesti, sillä kaikilla asukkailla on omat mieltymyksensä. Ruokailussa pienimmätkin toiveet on otettu toteutettavuuden rajoissa huomioon.  Esimerkiksi jos ruokana on perunamuusia, ja yksittäinen asukas ei pidä siitä, niin hänelle toimitetaan keitettyjä perunoita muusin sijasta.

Lounaan jälkeen toiminta on pääasiassa joko oleskelua yhteisissä tiloissa, päivätorkut omassa huoneessa. Joillain asukkailla on tässä välissä myös fysioterapeutin tmv.:n kanssa sovittu tapaaminen.

Kuntorinteessä minulle oli haastavaa kommunikoida asukkaiden kanssa, sillä en ymmärtänyt suurinta osaa heidän eleistään. Ohjaajat kuitenkin osasivat tulkata sujuvasti erilaisia äännähdyksiä, ilmeitä ja käsimerkkejä, jotka tarkoittivat milloin mitäkin; ei olikin kyllä ja niin edelleen.. Opittujen kommunikointitapojen avulla asukkaat saivat käyttää omaa päätösvaltaansa arkisissa tilanteissa, esimerkiksi valitsemalla vaatteensa itse. Oli hienoa nähdä kuinka asukas tuli tyytyväiseksi tultuaan ymmärretyksi. Mieleenpainuvin seikka oli asukkaan sauna-päivä, josta hän näytti nauttivan eikä olisi halunnut tulla pois suihkusta ollenkaan :)


Kullakin asukkaalla on omat saunavuoronsa.

Maununniitty on 16-paikkainen kehitysvammaisille tarkoitettu asuntoryhmä, joka on kuin rivitalo, jossa on yhteinen keittiö ja oleskelutiloja omien asuntojen lisäksi. Maununniityssä asukkaat ovat toimekkaita ja osa heistä tekee aterioitaankin itse omissa keittiöissään. Kaikki asukkaat käyvät joissain päivätoiminnoissa, osalla töitä ja lopuilla muuta ohjelmaa. Niinpä aamulla 7-8 aikaan yhteisessä keittiössä käy melkoinen kuhina, kun asukkaat valmistautuvat päivän ohjelmiinsa. Jotkut asukkaat huolehtivat itse heräämisestään ja töihin lähdöstään. Asumisyksikössä tukea on saatavilla ympärivuorokautisesti .

Maununniityssä asiakkailla on omat asuntonsa, joita vuokraavat, joten niihin kulkemisten osalta toimitaan kuin missä tahansa rivitalossa; oveen koputetaan tai soitaan ovikelloa. Asukkaat saavat myös sisustaa asuntonsa makunsa mukaan, sen huomasi useimpien asuntojen värikkäästä tyylistä, eikä laitosmaisuudesta ollut tietoakaan. Asumisyksikössä asuvat henkilöt saavat vapaasti pyytää vierailijoita luokseen sekä tehdä vastavierailuja omien kykyjensä mukaan. Maununniityssä asukkaat ovat sellaisessa fyysisessä kunnossa, että he voivat liikkua itsenäisesti ainakin jonkin verran ja itsenäisimmät asukkaat tekevät omia retkiään pitkälti silloin kun huvittaa. 

Maununniityssä asuvia kannustetaan harkitsemaan oman vuokra-asunnon hankkimista, mikäli sen katsotaan olevan asukkaalle mahdollista. Ensimmäisenä oman asunnon hankkimiseen valmentavaan kokeiluun pääsi eräs Maununniityn entinen asukas. Hänen huomattiin olevan melko kyvykäs huolehtimaan omasta työssä käymisestään, terveydestään ja taloudenpidostaan, joten hänelle ehdotettiin oman tukiasunnon hankkimista.

Tukiasuntoja on Kuusaan keskustan läheisyydessä, ja niiden asukkaille vuokranantajana toimii kuntayhtymä. Näihin kerrostaloasuntoihin on saatavilla joitain samoja tukipalveluja kuin muihinkin asumisyksiköihin, minkä lisäksi asukkaiden luona käydään säännöllisesti tukikäynneillä varmistamassa että kaikki sujuu suunnitellusti. Tarpeen mukaan asukkaita ohjataan kodinhoitoon ja elämänhallintaan liittyvissä asioissa, palveluiden käytössä sekä ohjataan vapaa-ajan harrastuksiin.

Henkilö on asunut nyt vajaan vuoden omassa tukiasunnossaan, jossa hän nykyään elää elämäänsä kuten missä tahansa muussakin vuokra-asunnossa. Maununniityn asumisenohjaajat ovat erityisen ylpeitä hänen pärjäämisestä omillaan, sillä hän on samalla toiminut rohakaisevana esimerkkinä muillekin tuettua asumista harkitseville. Itse asukas kertoo viihtyvänsä nykyisessä asunnossaan, koska hän saa itse päättää vapaa-ajastaan. Samalla vapaa-aika on myös suurin ongelma, sillä välillä tuntuu ettei oikein ole tekemistä. Onneksi myös entiset asukkaat saavat edelleen vierailla Maununiityssä, sillä siellä on mukava käydä moikkaamassa tuttuja silloin tällöin. 


Maununnniitty 1 on ∟:n muotoinen rakennus, joka on jaettu B- ja C-siipeen.


Yhteisen olohuoneen jatkeena on myös biljardihuone, joka oli tänäkin aamuna käytössä.


Kyytiä odotellessa voi istahtaa lukemaan päivän lehden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti