keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Evakon kautta terveisiin tiloihin


KOKSin lastensairaala oli evakossa yli puolitoista vuotta. Evakon syynä olivat rakennuksesta löytyneet homekasvustot sekä lattiamateriaalista sisäilmaan höyrystyvät kemikaalit. 
      Ensimmäisenä lastensairaalan tiloista poistui lasten vuodeosasto heinäkuussa 2012 päärakennuksen 8. kerrokseen. A-siivessä hoidettiin vanhempia lapsia ja synnystysvuodeosaston keskellä olevaan tilaan sijoitettiin vauvojen teho-osasto.
    Seuraavaksi evakkoon joutunut lasten neurologian osasto sijoitettiin C-taloon, eli sairaalan läheisyydessä sijaitsevaan asuinkerrostaloon. Sen alakerrassa oli aiemmin yhdistelty asuntoja yhdeksi isommaksi tilaksi, jossa toiminta tapahtui. Neurologian osasto ei siis ollut lainkaan päärakennuksessa.
     Viimeisenä sisäilmaongelmia pakoon lähti lastentautien poliklinikka. Sen toiminta siirtyi päärakennuksen 3. ja 4. kerrokseen. 3. kerroksessa sijaitsi muutamia erityisvastaanottoja ja 4. kerroksessa olivat lähes kaikki muut vastaanotot.
     Vaikka evakko hankaloitti työskentelyä, Nina kertoo evakossa olleen myös hyviä puolia. Nimittäin kun vauvojen teho-osasto sijaitsi synnytysvuodeosastolla, äidit pääsivät helposti näkemään vastasyntyneitä lapsiaan. Neurologian osaston toiminta taas hankaloitui evakon vuoksi, sillä sen väistötilat eivät olleet päärakennuksessa. Lasten piti siis siirtyillä jonkin verran aina kokeita tai vastaavaa varten. Poliklinikan toiminta ei hankaloitunut erityisemmin, mutta työskentely oli tottakai erilaista. Tilat muokattiin mahdollisimman samankaltaisiksi mitä ne ovat lastensairaalan puolella, ihan viihtyvyydenkin nimissä. Lapset suhtautuivat evakkoon melko hyvin, ja kun he ovat kovin sairaita he tuskin välittävät paljoa missä heitä hoidetaan.
    Lastensairaala pääsi muuttamaan keväällä 2014 takaisin omiin tiloihinsa. Osaavan henkilökunnan ansiosta takaisin muutto sujui mutkitta ja homma on lähtenyt hyvin käyntiin. Hienoa!

 
Kun osastonhoitaja Nina Paronen oli kertonut minulle lastensairaalan evakosta, lähdimme kierrokselle rakennuksen remontoituihin tiloihin. Sain kuulla monipuolisesti mitä kaikkea lastensairaalan puolella tapahtuu.
 
 
 
Viihtyisä ja värikäs odotustila leluineen ja koristeineen. Alakerrassa on myös akvaario, jonka kalojen uiskentelua lapset voivat katsella odottaessaan hoitoon pääsyä. Sairaalan seinätkin saivat remontissa uutta ilmettä; koko porraskäytävä on maalattu!
 
Tässä huoneessa lapsipotilaat mitataan ja punnitaan aina ennen hoitoon menoa.
 
 
 
Kun puhutaan vuodeosastosta, mieleen tulevat heti sängyissä makaavat potilaat joille annetaan lääkkeitä. Se tarkoittaa kuitenkin lastensairaalan puolella myös kaikenlaista tekemistä, esimerkiksi leikkimistä lapsen kanssa. Olen aika varma, että lapsetkin pitävät enemmän tällaisesta hoidosta...
 

 
Vauvojen teho-osaston sänkyjä, joista hoitajien on helppo tarkkailla vauvoja. Liikutettavaa keskoskaappia käytetään jos ennenaikaisesti syntyneen vauvan on mentävä hoitoon johonkin toiseen sairaalaan. KOKSissa syntyneet vauvat pyritään kuitenkin aina hoitamaan paikan päällä.
 
 
Lastensairaalan hoitohenkilökuntaan kuuluu 35-40 henkilöä sijaiset mukaan lukien. Kaiken kaikkiaan henkilökuntaa on 50-60 henkilön verran. Sairaalassa on mm. yleispediatrista vastaanottotoimintaa, erityistä vastaanottotoimintaa kuten astma- ja diabetespoliklinikat sekä ravitsemusterapeutin vastaanottotoimintaa. Lastentautien vuodeosastolla hoidetaan kaikki alle 16-vuotiaat sairaalahoitoa tarvitsevat lapset. Lasten neurologian osaston toiminta on päivätoimintaa, joten siellä ei ole varsinaisia vuodepaikkoja. Hoito suoritetaan 3-5 päivää kestävissä hoitojaksoissa.
 
Pidin kovasti tutustumisesta lastensairaalaan. Kiitokset Ninalle ja kaikille muillekin!

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti