perjantai 6. kesäkuuta 2014

Mitä on MAPA?

Joskus sosiaalipalveluissa työskentelevä henkilökunta joutuu kohtaamaan työssään uhkaavia tilanteita. Siksi Careassa työntekijät käyvät koulutuksen, jossa esitellään keinoja joiden avulla tällaisilta tilanteilta voitaisiin välttyä. Koulutuksessa käydään läpi myös menetelmiä, joita uhkaavissa tilanteissa voidaan hyödyntää, jotta niistä selvittäisiin turvallisesti ja mahdollisimman sopuisasti. Carean sosiaalipalveluissa MAPA-koulutuksia pitävät Kari Tiensuu ja Pete Lahtinen.




Lyhenne  MAPA tulee sen englannin-kielisestä määritelmästä Management of Actual or Potential Aggression. MAPA on englannissa 1990-luvun alussa kehitetty koulutusmalli, jonka menetelmiä hyödynnetään aggression ja väkivallan kohtaamistilanteissa. Oikein käytettynä MAPA on turvallinen tapa hallita ihmistä väkivaltatilanteissa ja se perustuu luonnollisiin liikeratoihin. Koulutusmalli korostaa ennakointia, kehonkieltä ja toimimista ryhmänä sekä sitä, että fyysinen rajoittaminen on aina viimeinen vaihtoehto. Ohjaajien mukaan tämän kertainen, neljätuntinen koulutus oli pelkkä poikkileikkaus todellisesta MAPAsta. Careassa järjestetään myös pidempiä koulutuksia, jotka ovat useimmiten neljänkymmenen(!) tunnin kursseja. Näistä kursseista kolmekymmentä tuntia on käytännön harjoitteita.

Käytännön opettelussa meille näytettiin tekniikoita turvalliseen taluttamiseen, kiinnipitoon ja irrottautumisiin sekä esimerkkejä oman kehonkielen vaikutuksista asiakkaaseen. Kaikissa näissä on käytettävissä kolme tasoa, joista valitaan sopivan voimakas tilanteeseen nähden. Kun kokeilimme esimerkiksi kiinnipitoa lattiaa vasten, niin huomattiin ettei se ollut yhtä hurjaa kuin miltä se näyttää. Ohjaajat mainitsivat myös muutamia hätävarjelukeinoja, mutta korostivat ettei MAPA ole itsepuolustusta, eikä se siltä vaikuttanutkaan. Kaikki liikkeet ja otteet oli helppoja oppia, mutta muistaako niitä tilanteen tullen on jo aivan eri juttu.

ote jalkojen kiinnipitoon

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti