Se lähetetään digitaalisesti toimistopalveluiden tekstinkäsittelyyn, jossa kävin vierailulla. Tekstinkäsittely toimii KOKSin alueella olevassa D-talossa, viidennessä huoneistossa. Toiminta keskitettiin sinne täysin vuonna 2008. Sitä ennen tekstinkäsittely toimi osittain muuallakin sairaalassa.
Satuin paikalle juuri kahvitauon aikaan. Työntekijäkuntaa tekstinkäsittelyssä on noin parinkymmenen hengen verran. Kesä-aikaan työntekijöitä on vähemmän lomien vuoksi. Suurin osa tekstinkäsittelijöistä työskentelee aamuvuorossa ja iltavuorossa heitä on kaksi tai kolme. Öisin siellä ei ole toimintaa. Tekstinkäsittely pyörii viikonloppuisin muutaman työntekijän voimalla.
Mika ja Marjo työssään. Kellään tekstinkäsittelijällä ei ole omaa erityisalaansa jonka saneluja he purkavat, vaan kaikki kirjoittavat kaikkien erikoissairaanhoidon alojen lääkärien saneluja. Sain itsekin hieman kuunnella erästä sanelua joka oli juuri työn alla.
Miten tekstinkäsittelijän ammattitulee muuttumaan mm. puheentunnistusteknologian kehityksen myötä?
Tekstinkäsittelyyn lähetetyt sanelut ilmestyvät työntekijöiden tietokoneille. Saneluista ensimmäisinä puretaan kiireellisimmät ja kaikki loput saapumisjärjestyksessä. Työntekijät kuuntelevat sanelua kuulokkeilla ja samalla he kirjoittavat kuulemaansa valmiille lomakepohjille. Kun purku on valmis, sanelusta lähetetään viesti yksikköön tai lääkärille, tai se poistetaan. Kirjoitettu sanelu voidaan aina avata ja tarkistaa uudelleen jos on tarve. Loogisesti potilaiden määrä määrää saneluiden määrän. Tarkkaa määrää on siis hankala sanoa kovin vaihtelevien potilasmäärien vuoksi, joskin perjantaisin on yleensä "hiljaisempi" päivä.
Työntekijöiden huoneet ovat aika tavallisen näköisiä. Lattialla näkyvällä polkimella voidaan saneluita kelata eteen- ja taaksepäin niitä kuunneltaessa.
KOKSin tekstinkäsittelijät työskentelevät palveluesimies Jaana Pellaksen alaisuudessa.
Tekstinkäsittely on kehittynyt huomattavasti sitten sairaalan perustamisen. Alun perin lääkäreiden sanelut kirjoitettiin käsin paperille. Tämän jälkeen siirryttiin kirjoituskoneisiin, joka sekin oli hyvin manuaalista nykypäivään verrattuna. Vasta nyt parinkymmenen vuoden sisällä on siirrytty käyttämään tietokonetta sanelun purkuun.
Myös se, mille sanellaan on muuttunut vuosien saatossa. Alunperin ääni tallentui lp-levyille, jonka jälkeen siirryttiin kasettien käyttöön. Ja nyt sanelu voidaan tallentaa ja lähettää eteenpäin täysin digitaalisesti.
Nykyisten sanelukapuloiden tilalle on kaavailtu uutta menetelmää, nimittäin älypuhelinta. Niiden äänen tarkasti tallentavat ja toistavat mikrofonit kun ovat hyvin kehittyneitä. Se myös helpottaisi lääkäreiden työtä, sillä heidän ei tarvitsisi joka kerta hakeutua työasemalle tekemään sanelua.
Saa nähdä, miten kaikki tulevaisuudessa tapahtuu...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti