Siis, vierailin KOKSin päivystyspoliklinikalla Sirpa Lempiäisen ohjaamana. Hän näytti minulle paikkoja ja kertoi mitä tapahtuu kun potilas saapuu päivystykseen.
Aulassa ollessani oltiin potilasta juuri tuomassa hoitoon. En viitsinyt häiritä ambulanssikuskien tärkeää työtä joten otin kuvan vähän kauempaa.
Kun potilas on paikan päällä, kutsutaan paikalle triagehoitaja. Hän tekee potilaan tilasta arvion, jonka perusteella tämä viedään terveyskeskuspäivystykseen tai saamaan vaativampaa sairaanhoitoa päivystyspoliklinikalle. Joskus käy niin hyvin, että potilas voidaan lähettää vain kotiin. Sairaankuljetus voi tehdä tarvittaessa (tai halutessaan) päivystykseen ennakkoilmoituksen potilaasta, jotta hoitajat ja lääkärit osaavat varautua oikein välinein ja toimenpitein. Potilas joka tuotiin paikalle vierailuni aikana ei onneksi tarvinut sen suurempaa hoitoa, joten hänet vietiin lepäämään tarkkailuhuoneeseen.
Tänne viedään kiireellistä hoitoa tarvitsevat hätätilapotilaat. Heitä on vuorokaudessa yleensä 1-2. Määrät toki vaihtelevat, joskus potilaita voi olla vuorokauden sisällä jopa kuusi.
Sairaankuljetus päättää tapahtumapaikalla potilaan tilan mukaan saako hän tarvitsemaansa hoitoa täällä KOKSissa, vai pitääkö hänet viedä Helsinkiin hoidettavaksi tai johonkin muuhun sairaalaan. Jo pelkästään Helsinkiin on kuitenkin pitkä matka, joten hyvin vakavassa tilassa olevat potilaat hakevat varsinaisen ensiavun täältä ja heidät viedään muualle vasta sen jälkeen. Tällaiset potilaat ovat usein olleet esimerkiksi liikenne- tai putoamisonnettomuudessa tai heillä on jokin pahasti vialla peruselintoiminnoissa.
Kun ensiavussa ei ole kovaa kiirettä, on hoitajilla ja muilla työntekijöillä aikaa rentoutua taukohuoneessa kahvitellen ja jutellen, kuten kuvassakin näkyy :)
Kesäkuun alussa Kotkan terveysasemien päivystys siirtyi KOKSin tiloihin. Se on toiminut täällä pian kaksi viikkoa. Päivystyksen ensimmäinen viikko tänne muuttamisen jälkeen oli haasteellinen, mutta tilanne on alkanut tasaantumaan; tavarat ovat alkaneet löytämään omistajansa ja potilaat tietävät jo paremmin mihin heidän kuuluu mennä. Päivystyksessä hoidetaan akuutit vakavat asiat kuten murtumat, ja ei niin akuutit "rauhallisemmat" asiat, kuten astman hoito ja tutkimukset, hoidetaan terveysasemilla, esimerkiksi Karhulan sairaalassa. Tämä voi olla joskus vähän monimutkaista, mutta tärkeintä on että potilas saa tarvitsemansa hoidon. Kotkan päivystykset tulevat jatkossakin sijaitsemaan KOKSissa, siihen ainakin pyritään.
Päivystyspoliklinikalla ja terveyskeskuksen päivystyksessä työskentelevä henkilömäärä on 20 paikkeilla. Toki yöaikaan töissä on vähemmän ihmisiä. Päivystyspoliklinikalla käy päivittäin noin 65 potilasta ja terveyskeskuspäivystyksessä noin 87.
Tutustumiskierros päivystyspoliklinikalla antoi paljon selkeämmän kuvan päivystystoiminnasta. Kiva reissu, jälleen kerran!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti