torstai 26. kesäkuuta 2014

Tukea hoidon ohella

Kymenlaakson keskussairaala on keskittynyt "fyysisten" ongelmien hoitoon ja kehon tauteihin, mutta myös mielen terveenä pysyminen kaiken ohella on tärkeää. KOKSissa on sitä varten oma yksikkönsä, yleissairaalapsykiatrian poliklinikka, joka lyhennetään usein "Ylpsy".
     Yleissairaalapsykiatrian poliklinikka ei ole ns. avoin poliklinikka, vaan siellä otetaan vastaan vain KOKSin omia potilaita. Heidän tarvitessa apua jossakin henkisesti vaikeassa tilanteessa, he saavat lähetteen Ylpsylle jossa he saavat tilansa mukaista hoitoa. Tarvittaessa apua voidaan tuoda potilaan osastolle. Poliklinikka on konsultoiva, ei päivystävä. Sinne ei siis voi vain marssia hoitoon, vaikka jotkut potilaat niin erehtyvätkin tekemään. Se on myös auki vain virka-aikaan.
    Henkilökuntaan kuuluu tällä hetkellä psykiatri ja kolme sairaanhoitajaa, psykologi sekä osastonsihteeri. Tämän hetkinen psykiatri työskentelee kaksi viikkoa kuukaudesta ja syksyllä hänen tilallaan aloittaa kokopäiväisesti työskentelevä psykiatri. Joinakin viikonpäivinä paikalla on korvaavia lääkäreitä. Poliklinikan hallinnollinen ylilääkäri työskentelee KYPSissä, kuten myös osastonhoitaja.
     Potilaiden päivittäinen määrä vaihtelee jonkin verran, mutta he saapuvat hoitoon aika tasaisesti pitkin päivää. Korkein määrä päivässä on yleensä seitsemän potilasta. Eniten Ylpsyllä käy nuoria aikuisia.
     Lääkärit tekevät osastolla arvion potilaan mielentilasta ja psykiatrisen hoidon tarpeesta. Syitä saada lähete Ylpsylle ovat itsemurhayritykset, masennus, alkoholin ja huumeiden riistäytynyt käyttö, agressiivisuus ja muut käytöshäiriöt, sekä erilaiset kriisitilanteet. Vakava sairaus, kuten syöpä, on myös syy tulla psykiatriseen hoitoon. Syöpäpotilaita käykin Ylpsyllä melko paljon. Halutessaan he voivat saada tukikeskustelua mm. säde- tai sytostaattihoidossa ollessaan.
     KOKSin yleissairaalapsykiatrian poliklinikalla hoidetaan vain täysi-ikäisiä potilaita. Alle 18-vuotiaat KOKSiin tulevat henkilöt, jotka tarvitsevat psykiatrista hoitoa saavat lähetteen Kotkansaarelle lasten- ja nuorisopsykiatrian poliklinikalle tai Kouvolaan KYPSiin asuinpaikasta riippuen.

 
Yleissairaalapsykiatrian poliklinikka sijaitsee KOKSin laajennusosassa, pohjakerroksessa, keuhko- ja sydänpoliklinikan vieressä.
 
 
Paikka ei ole kovin iso, kokonaisuudessaan se on tämä käytävä huoneineen. Oikealla on psykiatrin, psykologin, sairaanhoitajien sekä sosiaalityöntekijöiden huoneet. Käytävän vasemmalla puolella on taukohuone.
 

 
Kaikkien työhuoneiden asettelu on samanlainen; työntekijän oma piste ja nojatuolit potilaiden kanssa keskustelua varten.

 
Yleissairaalapsykiatrian poliklinikalla potilaiden hoito painottuu keskusteluun, mutta muitakin hoitomuotoja toki käytetään. Psykologilla esimerkiksi on omia hoitokeinoja, kuten traumaterapioita. Hän tekee myös kipu- ja kuntoutuspoliklinikan potilaille työkykyarvioita.
Lääkkeitä käytetään myös hoidossa; on mm. ahdistus-, masennus-, nukahtamis- ja psykoosilääkkeitä. Lääkärit hoitavat lääkkeiden jakamisen tällä poliklinikalla, eivät sairaanhoitajat.
 
On varmaan aika selvää, että uusi sairaala tulee vaikuttamaan myös Yleissairaalapsykiatrian poliklinikkaan. Tilat uudistuvat, ja psykososiaalinen päivystys aloittaa toimintansa ja toimintamalli muuttuu muutenkin. Lähiaikoinakin on jo tulossa hieman uudistusta, nimittäin päivystysosastolla aloittaa päivystävä psykiatrinen sairaanhoitaja. Työtehtävään haetaan neljää sairaanhoitajaa, jotta heitä olisi koko viikon ajan töissä.
 
Psykiatrisessa työssä työskenteleminen voi toisinaan olla vähän raskasta, sillä potilaiden ongelmat voivat olla rajujakin. Se onkin luonnekysymys, kuinka hyvin työ itselle sopii. Toisen henkisen hyvinvoinnin edistämisestä tuleva olo on kuitenkin varmaan hyvin palkitsevaa, kuten kaikki muukin auttaminen terveydenhuollossa.
 
 
 
 

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti