keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Kaksi päivää ja kotiin!

Vuoden 2014 alussa KOKSissa aloitti toimintansa päivystysosasto. Sen tarkoitus on vähentää vuodepaikkojen käyttöä muilla osastoilla. Sinne hoitoon ohjataan potilaat joiden vaiva voidaan hoitaa lyhyessä ajassa siihen kuntoon, että he voivat kotiutua. Päivystysosasto ei ole sama asia kuin päivystyspoliklinikka eikä se kuulu terveyskeskuspäivystykseen.
     Meno päivystysosastolle kylläkin alkaa päivystyspoliklinalta. Potilaan sinne saapuessa jonkin äkillisen sairauden tai vaivan vuoksi, tehdään hänen hoidon tarpeestaan arvio. Jos osastohoidolle ei ole tarvetta mutta potilasta ei voida vielä kotiuttaa, tuodaan hänet päivystysosastolle. Se on siis ikäänkuin kotiutumisen ja osastolle joutumisen rajapinta.
     Päivystysosastolla hoidetaan potilaan vaivaa tai sairautta ja hänen tilansa kehittymistä tarkkaillaan. Osastolla pyritään siihen, että potilaat ovat hoidossa korkeintaan kaksi vuorokautta. Poikkeuksia joudutaan toki joskus tekemään, jos paikkoja ei ole muualla. Pyrkimys on joka tapauksessa 0-2 vuorokauden hoitoaika.
     Päivittäin osastolla on yhteensä hoidossa karkeasti arvioituna 30-40 potilasta. Aamuisin potilaita on yleensä eniten, kaikki 20 paikkaa voivat olla täynnä. Päivän mittaan he voivat lähteä ja määrä puolittuu, mutta illan myötä paikat alkavat jälleen täyttyä. Määrät kuitenkin vaihtelevat jonkin verran.




    Päivystysosasto toimii entisen syöpäpoliklinikan tiloissa. Syöpähoitoon käytettäviä huoneita on siellä vieläkin, sillä mm. radiojodipotilaiden eristyshuoneita ei voi siirtää. Osastolla siis otetaan syöpäpotilaitakin vastaan. Myös potilaat, jotka käyvät pienemmissä kirurgisissa operaatioissa, kuten umpilisäkkeen poistossa, tulevat ennen ja jälkeen leikkauksen tänne. Uuden Carea-sairaalan myötä päivystysosastolla tulee olemaan täysin omat tilat.



   Kahvihuone on tärkeä paikka :) Päivystysosastolla on kaksi isompaa työntekijöiden huonetta, osastonhoitajan huone, sekä piste jossa sihteerit työskentelevät ja josta on helppo valvoa vastapäätä sijaitsevan tarkkailuhuoneen potilaita. Aika samat jutut siis kuin muillakin osastoilla.



   Carean kesätyöntekijä Tapio tarjoilee aamupalaa päivystysosaston potilaille. Osaston ruokien valmistus ja astioiden pesu tapahtuu sen omassa potilaskeittiössä.



   Osastolla on paljon varastotiloja joista löytyy kaikenlaista perustarviketta, esimerkiksi lääkkeitä, apuvälineitä, alusastioita...

   Vajaan puolenvuoden ajan toimineen päivystysosaston henkilökunta on sopeutunut hyvin. Halukasta hoitohenkilökuntaa haettiin sairaalan eri osastoilta. Päivystysosaston henkilökuntaa ollaan vähennetty alkuperäisestä, joten työntekijöillä on toisinaan melko kiire. 
   Potilaat ovat kuulemma suhtautuneet hyvin uudehkoon osastoon. Liekö syynä syöpäosastoksi suunnitellun osaston pienten huoneiden rauhallisuus. Huoneet ovat myös suht' viihtyisiä, niissä on televisiot ja ikkunoista näkee mukavasti ulos. Myös henkilökunnan mielestä päivystysosasto on mukavan rauhallinen muihin osastoihin verrattuna. Paikka oli minustakin jotenkin seesteisen oloinen!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti