perjantai 13. kesäkuuta 2014

Puolet vuodesta leirielämää

Kesäisin Careassa järjestään leirejä erityistä tukea tarvitseville lapsille, nuorille ja aikuisille. Suurin osa leirien asiakkaista asuu kodeissaan, joten viisipäiväinen leiri on erittäin odotettu vaihtelu arkeen. Leiriläisille tarjotaan monipuolista toimintaa; esimerkiksi tämän kesän ensimmäisellä leirillä nuoret ja aikuiset pääsivät rannalle, leipomaan ja käymään ravintolassa. Muutenkaan leireillä ei ole tekemisen puutetta, sillä aktiiviset leiriläiset saavat mm. pelata lautapelejä, laulaa singstaria ja ulkoilla, jos aikaa suunniteltujen aktiviteettien väliin sattuu jäämään.

vastaanotto leirialueelle oli erityisen lämmin, ja leiriläiset
 tulivat innokkaina esittelemään itsensä

ennen kuin pääsin kyselemään leirinvetäjän töistä, minut haastettiin
 kimble-turnaukseen, joka sitten unohtui kun singstar saatiin toimintaan :)

 Leirien vetäjänä toimii Henna Kuikka, ja hänen tehtäviinsä kuuluu leireillä ohjaajana työskentelyn lisäksi suunnitella leirien ohjelma teemaan sopivaksi sekä huolehtia sen toteuttamisesta. Leirinvetäjä aloittaa valmistelut jo viikkoa ennen leiriohjaajien ja asiakkaiden saapumista, jotta kaikki olisi valmiina heidän saapuessaan. Useimmiten leireillä on 7-10 osallistujaa kerrallaan, jolloin kaikki pääsevät varmasti tekemisiin mukaan.

Henna aloitti Carealla neljä vuotta sitten leiriohjaajana, ja mukavien kokemusten myötä hän hakeutui ohjaajaksi myös seuraavana kesänä, jonka alussa hänet nimitettiin leirinvetäjäksi. Työn kausiluontoisuus sopii Hennalle paremmin kuin hyvin, sillä talvisin hän asuu toisella paikkakunnalla erityisopettaja-opiskelujensa vuoksi. Leirityötä vastaavaa toimintaa talvisin ja keväisin ovat ryhmälomitusviikonloput, joihin leirinvetäjäkin osallistuu niin paljon kuin opiskelujensa ohessa ehtii.  Varsinkin työn vaihtelevuus sekä ihmisläheisyys ovat hänelle mieleen ja myös leiriohjaajat ovat samaa mieltä. Työ on heidän mukaansa palkitsevaa, koska siinä näkee leiriläisten olevan vilpittömästi iloisia kun heille järjestetään mielekästä tekemistä. Itsekin sain kuulla riemunhuudahduksia heti aamulla kun singstar-peli saatiin vihdoin toimimaan!

Leirinvetäjän tehtäviin kuuluu ohjaamisen ja suunnittelun lisäksi hieman välttämättömiä paperitöitä, jotka täytyy hoitaa leirien aikana. Pääosin työ on kuitenkin vuorovaikutusta asiakkaiden kanssa sekä päiväohjelmien järjestelyjä, kuten uimahalliaikojen ja kuljetusten sopimista. Leirinvetäjä suunnittelee kunkin leirin ohjelman sen teeman mukaan, esimerkiksi 'kesäistä vesielämää' -leireillä käydään uimassa useampaan otteeseen niin uima-altaassa kuin järvessäkin. Muista ohjaajista poiketen leirinvetäjä työskentelee vain päivisin, koska silloin toiminta on aktiivisimmillaan.

Kesän aikana järjestetään kahdeksan leiriä, joista ensimmäinen, 'kesäherkkuja kokaten', alkoi nyt tämän viikon maanataina(9.6.). Työntekijöiden näkökulmasta kesä on ajoittain melko hektinenkin, sillä leireillä tapahtuu koko ajan. Leirit siis tarjoavat vaihtelua myös asuinyksiköissä (ja toki muuallakin) yleensä työskentelevälle henkilökunnalle.

aamutoimien jälkeen leirinvetäjä pitää kaikille yhteisen aamuhetken,
 jossa kerrataan päivän ohjelma ja käynnistetään uusi päivä

jokainen sai valita itselleen mieluisen kappaleen ja laulaa sen yksin tai parin
kanssa, kaikkiin kappaleisiin osallistuttiin vähintään taustalaulajina

Paula Koivuniemen 'kuuntelen Tomppaa' yhdisti eri
sukupolvet ''joraamaan'' yhdessä 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti