perjantai 12. kesäkuuta 2015

Lotrataan käsidesiä!

Pari päivää sitten sain idean ottaa blogiin yhden postauksen aiheeksi sairaalan hygienian. Huomasin, että blogissa kyseistä aihetta ei oltu käsitelty lähes ollenkaan ja kesätyöntekijöitä näkyi sairaalassa mopinvarressa, tuli itselleni sitten idea, että pyhitän tälle tärkeälle asialle oman postauksensa. Sairaalassahan kuitenkin on jos jonkinlaisia mikrobeja, bakteereita ja muita pöpöjä joka paikassa ja niiden ansiostahan me ihmiset yleensä sairaaksi tulemme. Siksi mielestäni on tärkeää korostaa hyvää hygieniaa nimenomaan sairaalassa. Käsidesi onkin isona avaintekijänä täällä!

Käteviä käsidesiautomaatteja on ympäri sairaalaa!
Kymenlaakson keskussairaalassa on korkeatasoinen sairaalasiivous. Siivouksen hoitavilla työntekijöillä on aina tavoitteenan, että tilat ja käytettävät tarvikkeet ovat aina mahdollisimman turvallisia niiden seuraavalle käyttäjälle.

 Pääsinkin sairaalan hygieniaan tutustumaan tarkemmin Tutta Marttisen johdolla. Hänet palkittiinkin juuri vuoden Koksilaiseksi enkä yhtään ihmettele, työ on hänelle silmin nähden tärkeä! Hygienianhoitajan työ on haastavaa mutta monipuolista. Koko ajan tulee opeteltua uutta ja pidettyä kaiken maailman resistenssimikrobit ja tartuntatauti vaarat mielessä ja toki vielä tehtävänä vähentää niiden tartunta mahdollisuuksia. Muiden työntekijöiden kouluttaminen on myös tärkeätä! Kun Ebola oli puheenaiheena melkein jokaisen ihmisen huulilla, oli Tutta kouluttamassa myös Koksin sairaalanväkeä hygienian puolesta kuinka tähän tautiin suhtaudutaan ja miten missäkin järjestyksessä esimerkiksi suojapuvut puettaisiin päälle. Hygieniahoitaja on siis sairaalahygienian asiantuntija. Aina pyritään, että potilaalle ei tulisi sairaalassa olon aikana uusia infektioita joita ei ollut sairaaalaan tullessa. Huonon käsihygienian välityksellä mikrobit vaihtavat omistajia alta aikayksikön ja niin eri taudit pääsevät helposti leviämään.

Tutan urapolku hygienianhoitajaksi alkoi peruskoulun jälkeisellä sairaanhoitajan tutkinnolla. Vuoden hän joutui kuluttamaan myös lukionpenkkiä sillä sairaanhoitajan tutkinnon suorittajan täytyi ensiksi olla 17-vuotias. Täytyi siis vuodeksi keksiä peruskoulun jälkeen jotain tekemistä.  Seuraavaksi hänestä tuli sisätautikirurginen sairaanhoitaja jonka jälkeen erikoistui hygienianhoitoon. Sairaalan sisäinen ammattilaisten tarve on suuri ja monipuolinen. Jos joku olisi minulta kysynyt mitä hygienianhoitaja työssään tekisi, olisin varmastikin vastannut jotain siivoukseen ja käsidesiin liittyvää. Siivous on kuitenkin enemmän laitoshoitajien juttu mutta hyvä, kun taas oppi jotain uutta. Sairaala ''mindmap'' kun vain suurenee ja suurenee päässäni!


Mutta mitäs meidän kesätyöntekijöiden siivoustöihin tulee? Tutustu ja Tienaa- jaksolla muutama työntekijöistä pääsee siivoamaan ympäri sairaalaa. Halusinkin sitten heitä käydä jututtamassa sillä en tiennyt ollenkaan miten he ovat suhtauneet siivoushommiin mutta sain positiivisen kuvan tästäkin! Päivät menevät silläkin saralla nopeasti, koska onhan tekemistäkin paljon. Toinen työntekijöistä on päivystyksessä auttelemassa. Hän pääsee tekemään potilaille välipaloja lattioiden pesun ja sänkyjen petausten rinnalla. Toinen siivouspalveluissa työskentelevä on tällä hetkellä röntgenin luona. Heille kuuluvat myös samankaltaiset työnkuvat lukuunottamatta välipalojen tekoa. He pesevät myöskin lattioita, pyyhkivät pölyjä, siistivät vessat ja pääsevät ajelemaan lattianpesu masiinan kanssa! Sairaalasiivous on kuitenkin itsessään hyvin siistiä eikä sellaista ''likaista hommaa'' jonkalaiseksi sen voisi helposti näin maallikkona kuvitella. Kuitenkin puolestaan se on hyvin tarkkaa mutta puhtaus on todella tärkeää eikä asiasta haluta tinkiä.


Tälläistä on sairaalan hygienian puolella. Kohta puoliin on toinen työviikko taputeltu pakettiin ja vielä aika lailla puolet jäljellä. Ensi viikolla on kuitenkin yksi vapaa päivä sillä juhannus koittaa! Ensi viikon menoihin siis!

-Veronica

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti