torstai 27. kesäkuuta 2013

Mars leikkaukseen!

Hieman erilainen tiistai kuin normaalisti. Joskus telkkarista olen itse ainakin nähnyt pätkiä leikkauksista, mutta eilen pääsin itse seuraamaan leikkausta ja sen valmisteluja alusta saakka leikkaussaliin.

 Leikkauksesta riippuen potilaalle varataan oikeanlainen sali. Huomioon otetaan leikkauksessa tarvittavat välineet ja koneet sekä leikattava kohta. Jotta kaikki sujuu mutkattomasti ja saleihin ei ole päällekkäistä tunkua, täytyy jonkun tehdä leikkauslistat ja sijoittaa työntekijät saleihin. Tätä henkilöä kutsuttiin yleispassariksi.
eräs leikkaussaleista
Kun leikkaus päättyy, puhdistetaan ja desifioidaan sali heti seuraavaa käyttöä varten. Potilas tuodaan leikkaussaliin, siirretään leikkaupöydällä ja anestesialääkäri yhdessä -hoitajan kanssa aloittaa nukuttamisen. Samalla hoitaja ja leikkauksessa oleva välinehoitaja valmistelevat tarvittavat välineet valmiiksi, veitset, sakset, neulat, langat...
Koska hygienia on kaiken a ja o, täytyy salissa olla pukeutuneena oikein. Suojavaatteissa, -päähineessä ja hengityssuojaimen kanssa. Lääkärillä ja avustavalla lääkärillä sekä välinehoitajalla on myös steriilit asut ja käsineet, jotta bakteereja ei pysty leviämään. Tekonivelleikkauksissa käytetään myös ilmastoituja kypäriä. Tarvittaessa henkilökunta ottaa suojaliivit käyttöön, jos leikkauksessa käytetään läpivalaisukonetta etteivät he altistu vaaralliselle säteilylle.
tekonivelleikkauksissa käytettävät kypärät

suojaliivit
Ennenkuin leikkaus voidaan aloittaa, täytyy leikkauskohta puhdistaa täydellisesti. Jos kyseessä on jalan tai käden leikkaus, tyhjennetään se verestä leikkauksen ajaksi eräänlaisen kiristyssiteen avulla.

Kun kaikki on valmista leikkauksen aloittamista varten, lääkäri saapuu paikalle ja leikkaus alkaa. Leikkauksen aikana anestesiahoitaja tarkkailee kokoajan potilasta mm. verenpainetta, hengitystä ja unen syvyyttä näistä koneista...


Kun leikkaus on ohi, siirretään potilas heräämöön. Siellä odotetaan, että puudutus/ nukutus helpottaa ja potilas voidaan siirtää jollekin osastolle. Täällä aloitetaan myös kipulääkitys lääkärin ohjeiden mukaan.

Tämä osasto on siis monen osaavan ammattilaisen yhteistoimintaa. Ja siltä se kyllä tuntui leikkausta katsellessa. Kaikki tiesivät mitä piti tehdä ja milloin. Oli siistiä päästä seuraamaan tämän puolen toimintaa ja nähdä kuinka se leikkaus kaiken kaikkiaan sujuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti