maanantai 24. kesäkuuta 2013

Ensiavun maailmaa

Ambulanssilla kiidätettyjä hengenhädässä olevia potilaita, kauhea kiire ja tietämättömyys kaikilla. Ehei, ensiapu on paljon kaikkea muuta. Se selvisi taas tutustumiseni aikana.
Ennenkuin potilas pääsee ensiavussa näistä ovista toimenpidehuoneeseen, tapahtuu kaksi asiaa :
                              1. triagehoitaja arvioi tilanteen ja päättää kuinka kiire hoitoon pääsyllä on
                              2. kansliaan kirjataan potilaan tiedot


Ensiapu on auki ympäri vuorokauden ja yhden päivän aikana potilaita tulee noin 60. Potilaita on laidasta laitaan eri kiireellisyysasteilla ja oireita on erillaisia, mm. murtumia, infektiopotilaita, sydänoireisia, tapaturmassa loukkaantuneita. Kiireellisessä tapauksessa triagehoitaja saa ennakkoilmoituksen, jolloin ensiavussa osataan valmistautua tarvittavalla henkilökunnalla ja valita oikeat kokeet tehtäväksi. Muut potilaat hoidetaan aina kiireellisyysjärjestyksessä.

Tutustumiseni aikana ensiapuun saapui yksi potilas, josta annettiin ennakkoilmoitus. Tällöin triagehoitaja kutsui kaikki hoitajat ja lääkärit heillä olevien hälyjen avulla koolle, selitti tilanteen ja potilaan tuloon alettiin valmistautua. Labrasta varattiin kokeet ja eri kuvauslaitteille ilmoitettiin mahdollisesti tarvittavista kuvauksista. Kun potilas sitten saapui, kaikki sujui mutkattomasti.

tarkkailuhuone
Tähän tarkkailuhuoneeseen tuodaan kaikki "normaalit" potilaat. Eli he jotka eivät tarvitse erityistarkkailua, siis vaikkapa heidän sydän ääniä kuuneellaan tai he odottavat kuvauksiin pääsyä. Ensiavun tiloissa on myös eristyshuone, jonne sijoitetaan yleensä tarttuvaa infektiosairautta sairastava potilas. Näin estetään ettei hän tartuta muita potilaita. Jos ensiapuun taas tuodaan potilas jolla on riski saada tartunta erittäin helposti esim. heikon vastustuskyvyn takia, laitetaan hänet tällaisille potilaille tarkoitettuun puhtaaseen eristyshuoneeseen.
puhdas eristyshuone
ensiavussa lapsillekin on oma tarkkailuhuone
Välillä potilaita on todella paljon ja työntekijöillä on kiire kokoajan ja toisinaan taas on paljon rauhallisempaa.
 Välillä ensiapuun tottakai tuodaan hengenhädässä olevia potilaita ja kiirettä riittää, mutta ei nyt todellakaan aina! Tämä on kuitenkin osasto, missä jokainen päivä on erillainen ja mikään ei ole ennalta suunniteltavissa. Kiinnostava paikka, pelastetaan ihmishenkiä ja aloitetaan hoidot/ parannetaan potilaita.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti