keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

Arkistojen saloissa

Aamulla matkani kävi kohti sairaskertomusarkistoa...
Asiaa arkisto sisälsi enemmän kuin käsittää pystyy. Hyllyrivit, joita oli monia kymmeniä, ulottuivat lattiasta kattoon ja niiden välissä punaiset, keltaiset ja vihreät kansioit täyttivät jokaisen välikön eikä ylimääräistä tilaa näyttänyt olevan yhtään.
Mitään ennakkotietoja minulla ei arkistosta ollut. En tiennyt yhtään mitä siellä on, mitä siellä tedään tai ketkä tätä työtä tekevät ja miten. Sairaskertomusarkisto on siis paikka, jonne kaikkien tässä sairaalassa hoidossa olleiden kansiot tuodaan ja säilytetään. Eli tullessani lääkäriin vaikkapa pitkittyneen päänsäryn takia, voi lääkäri pyytää sairaskertomusarkistosta minun kansioni, josta löytyy aikaisemmat sairaskertomukseni. Ensimmäistä kertaa hoitoon tulevalle potilaalle tehdään aina oma kansio. Jokaisella potilaalla on siis oma kansio, vaikka nykyään suurin osa tiedoista onkin sähköisenä versiona. Tämä helpottaa salassapidon varmistamista, kun kellä vain ei ole mahdollisuutta lukea sähköisiä sairaskertomuksia.
Hyllyjen päätyihin on liimattu päivämäärät, joiden mukaan kansiot on jaoteltu. Omissa riveissään ne järjestetään vielä syntymävuoden mukaan vanhimmasta nuorimpaan. Kansioita säilytetään siis täällä ja potilaan kuoleman jälkeen niitä säilytetään vielä 12 vuotta lakimääräyksen takia. Jokaisen 18. tai 28. päivä syntyneen sairaskertomuskansio säilytetään ikuisesti mm. jälkipolvien tutkimuksia varten. Tästä syystä omaa kansiotanikaan ei siis ikinä hävitetä.
kuljetuskärrejä ja "muutama" kansio
Arkistojen hoitajat siis kuljettavat kansioita osastoille, joissa niitä tarvitaan ja laittavat paikoilleen osastoilta takaisinpalautetut. Kansioissa on myös viivakoodit, joiden avulla niiden sijaintia pystytään tarkkailemaan. Kun kansioita tuodaan takaisin arkistoon, ne siis koodataan ja sama tehdään myös silloin kun ne viedään osastolle.
röntgenarkiston kansioita
Käväisin myös röntgenarkistossa, jonka hyllysysteemit ja järjestystapa olivat samankaltaisia. Täällä kansioissa vain säilytetään potilaan röntgenkuvia. Vaikka kyse on arkistosta, ei tänne tule uusia kansioita lähes ikinä eikä niitä siirrellä osastoille. Kansioita, joita arkistossa oli pilvin pimein, täytyy kuitenkin lain mukaan säilyttää ja säilytysajoille on olemassa omat säädökset. Nykyaikana röntgen kuvat ovat sähköisiä(vuonna 2007 tulleen uudistuksen nojalla) ja niitä pystytään tarvittaessa lähettämään muille sairaaloille tai polttamaan CD-levyille maksusta.

 Molemmat arkistot olivat valtavia eikä niiden todellinen koko näistä kuvista edes välity kunnolla. Kierrokset antoivat kauheasti tietoa ja selkeyttivät ainakin itselleni kuvaa siitä, miten arkistossa työ sujuu. Toivottavasti onnistuin kuvien ja tekstin avulla avaamaan teillekin tätä tuntematonta, mutta tärkeää alaa.

2 kommenttia:

  1. mun ja sukulaisten kansiot ovat jossain hyllyillä. Näyttää hyvältä! =)

    VastaaPoista
  2. Heiska74, siellä jossainhan ne! kiitos :)

    VastaaPoista