keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

Pillerit parantaa

Tiistaina kiertelin muutaman tunnin tutustumassa osastofarmaseutin työhön. Jälleen pääsin tutustumaan ammattiin, joka ei entuudestaan ollut minulle tuttu. Osastofarmaseutit vastaavat lääkehuollosta. He ylläpitävät osaston lääkevarastoa, tarkistavat lääkärien määräämät lääkelistat, varmistavat ettei vanhoja lääkkeitä ole hyllyssä, jakavat lääkkeet, antavat lääkeneuvontaa ja toimivat myös sairaala-apteekin ja osaston tiedon välittäjänä. Kun juttelin osastofarmaseuttien kanssa, huomasin että heillä on valtavasti tietoa lääkkeistä ja muusta lääkintään liittyvistä asioista. Heillä täytyykin olla uusin tieto, jotta potilaat saavat lääkkeensä oikein ja turvallisesti.

Lääkkeitä on paljon jo osastojen lääkevarastoissa ja se on vasta alkua! Jonain toisena päivänä pääsen vierailemaan sairaala-apteekissa, jossa on koko sairaalan varastot.

Hyllyt olivat täynnä erilaisia lääkkeitä. Niistä osastofarmaseutti osaa valita listan mukaan oikeat ja jakaa potilaille.

Täällä keskussairaalassa on ensimmäinen osastofarmaseutti tullut vuonna 2009. Tällä hetkellä osastofarmaseutteja on neljä. He eivät kierrä osastojen välillä vaan ovat aina samassa paikassa. Toiveena olisi, että jokainen osasto saisi oman farmaseutin. Alun perin yksi periaatteista oli, että hoitajilla jäisi aikaa omiin töihinsä ja lääke huolto jäisi jollekin toiselle. Periaate ei ole kovin vanha, mutta yleinen käytäntö monissa sairaaloissa.

Vaikka työnkuva on jokaisella farmaseutilla sama, tuntevat he parhaiten oman osastonsa lääkehuollon. Kirurgisella puolella tarvitaan paljon kipulääkkeitä, säde poliklinikalla tarvittavat lääkkeet ovat taas jo aivan erilaisia. Osastofarmaseuteista kuuli pelkkää positiivista palautetta eikä heistä aiota luopua. He ovat korvaamaton apu, mikäli lääkkeistä tulee kysyttävää. He ovat kuin käveleviä tietopankkeja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti