tiistai 23. heinäkuuta 2013

Sairaala-apteekin maailmoissa

Sairaala-apteekista en ollut kuullut mitään ennen tänne tuloani, ja vaikka sainkin kuulla siitä, luulin sitä aivan erilaiseksi. Se on varasto kaikille sairaalassa käytettäville lääkkeille. Lääkkeitä jatkuukin silmänkantamattomiin! Sairaala-apteekista toimitetaan lääkkeitä mm. Karhulan sairaalaan sekä Haminaan. Ulkoisten toimitusten lisäksi lääkkeitä kuljetetaan talon sisällä osastoille. Osastot tekevät tilaukset, joiden perusteella sairaala-apteekissa lääketyöntekijät keräävät lääkepakkaukset niin, että jokainen osasto saa tilaamansa lääkkeet.

Lääketyöntekijöiden lisäksi sairaala-apteekissa työskentelee farmaseutteja sekä proviisoreja. Kukaan ei kuitenkaan työskentele samassa työtehtävässä koko aikaa vaan työpisteitä vaihdetaan kahden viikon välein. Näin myös työparit vaihtuvat.

Lääketyöntekijöiden työnkuvaan kuuluu monenlaisia asioita. He mm. keräävät lääkkeitä toimitusta varten, purkavat lääkkeitä hyllyihin sekä hävittävät lääkkeitä, jotka ovat esimerkiksi vanhentuneita. Farmaseutit taas mm. tarkastavat tulevat tilaukset ja hoitavat sisäisiä sekä ulkoisia toimituksia. Farmaseutteja on lääketoimituksessa kolme, joten heillä jokaisella on hieman erilaiset työnkuvat.

Lääkevalmistustiloissa valmistetaan mm. syöpähoitoihin tarvittavia sytostaatteja. Sytostaatteja valmistetaan yli 10 000 annosta vuodessa ja virheitä ei saa tulla. Eri sytostaateilla on lisäksi erilaisia käsittelyohjeita. Jotkut eivät kestä valoa, ja tästä syystä on peitetty folioon, jotkut taas on käytettävä jo heti samana päivänä. Näistä syistä sytostaattien teko on varmaankin haasteellisin paikka sairaala-apteekissa. Niiden valmistuksen täytyy lisäksi olla täysin aseptista. Suojapukeutuminen onkin tärkeää ja tarkkaa. Oikeastaan vain silmät näkyvät sen jälkeen, kun työntekijän on pukeutunut tarvittaviin steriileihin suojapukuihin.


Taustalla lääkevalmistustiloja

Peruslääkevalikoima kilpailutetaan kahden vuoden välein. Tällöin lääkkevalikoima saattaa hieman muuttua. Hinnat ovat lisäksi hyvinkin erilaisia. Esimerkiksi monet aiemmin mainitsemistani sytostaateista ovat monien tuhansien arvoisia. Lääkkeiden hintahaarukka on siis muutamista kymmenistä senteistä moniin tuhansiin.

Sitten vielä hieman Kuusankoskella sijaitsevasta lääkkeiden annosjakelu laitteesta. Laite annostelee lääkkeet pusseihin niiden tietojen mukaan, joita koneeseen on syötetty. Työntekijä on tilassa aina mukana, mutta laite säästää hoitajat kuitenkin lääkkeiden jaolta ja on siis paljon nopeampaa ja kannattavampaa. Kone voi tehdä joskus pieniä virheitä ja huoneessa on tästä syystä vielä tarkastuskone, joka tunnistaa lääkkeet niiden pinta-alan perusteella.

Lääkkeidenannosjakelu-laite

Tarkistuskone

Jälleen mielenkiinotinen aihe! Vielä yhden blogikirjoituksen kirjoitan ennen kuin tämän viikon jälkeen työni päättyvät täällä Carealla. Aika on kulunut todella nopeasti! Olen viihtynyt todella hyvin. En blogin kohtalosta tiedä vielä tarkemmin, mutta ilmoittelen siitä sitten kun tiedän.

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen teksti. Minkälainen koulutus tulee olla, että pääsee tällaista tekemään? Esimerkiksi sairaaloissakin on niin ilmeisesti, että usein edes lähihoitajat eivät pääse lääkehuoneisiin. Näissä hommissa taitaa kyse olla kuitenkin aivan erilaisesta kuin normaalista hoitoalan koulutuksesta? Kiitos tästä kirjoituksesta!
    https://www.laakintavaline.fi/sairaalat

    VastaaPoista
  2. Todella informatiivinen teksti. Itse olen paljon miettinytkin, miten onnistuu lääkkeiden pakkaus ja miten se käytännössä tehdään. Lääkkeiden pakkauskoneitakin varmasti on aikalailla monia erilaisia. https://fi.multivac.com/fi/toimialat/lifescience-ja-healthcare-tuotteet/

    VastaaPoista