maanantai 22. heinäkuuta 2013

Leipomista ja laulelua

Perjantaipäiväni kului jälleen Kuusankoskella Sosiaalipalveluissa. Tällä kertaa tutustuin leireihin. Leirit ovat lyhytaikaishoitoa lapsille, nuorille ja aikuisille asiakkaille, jotka asuvat kotona.

Leirejä on kahdeksan ja niissä jokaisessa on 6-9 asiakasta. Ohjelmaan kuuluu aluksi tutustumista, mutta muuten viikolla uidaan, käydään retkellä, leivotaan ja pidetään hauskaa yhdessä. Leirillä, jolla vierailin, painotettii  lähinnä uintia ja ruoanlaittoa. Kävimmekin poimimassa mustikoita, joista sitten yhdessä leivottiin mustikkapiirakka.


 

Leivonta tapahtui pienemmissä ryhmissä. Samaan aikaan muu porukka lauleli karaokea tai pelasi korttia. Leirillä ketään ei moitita eikä pilkata, ainoastaan nautitaan toistensa seurasta ja pidetään hauskaa yhdessä.
  


Yllytyshulluna myös minä suostuin yhden kappaleen laulamaan.

Leirit ovat todella toiminnallisia. Koko ajan tehdään yhdessä kaikenlaista mukavaa. Pihalla on mm. trampoliini sekä leikkikenttä, jotka ovat kovassa käytössä. Leirillä ollaan yötä maanantaista perjantaihin. Leiriläiset ovat  osittain samoja vuodesta toiseen, mutta joukkoon mahtuu kuitenkin aina myös uusia tuttavuuksia. Leiri on lapsille se kesän kohokohta, jota odotetaan heti edellisen päätyttyä. Ne ovat niin suosittuja, etteivät kaikki ketkä hakevat välttämättä sinä vuonna mahdu mukaan. Leiriläisiä pyritään ottamaan tasapuolisesti mukaan ja lähes kaikki pääsevätkin nauttimaan leiristä.

Leirejä on ollut jo monena vuonna. Hyviä puolia löytyy vaikka millä mitalla, mutta yksi huomattava parannus muihin samankaltaisiin leireihin on se, että tämä on alle 16-vuotiaille ilmainen. Yli 16-vuotiailta perittävä maksu on kuitenkin pieni. Kunta maksaa alle 16-vuotiaiden leirin ja tämä antaa kaikille saman mahdollisuuden päästä leirille. Leiriläisiä tulee mm. Kotkasta, Haminasta ja Kuusankoskelta.

Niin asiakkaat kuin työntekijätkin ovat pitäneet leiristä kovasti. Vaikka leiriviikko on ollut mahtava, oli asiakkaista myös kiva palata kotiin. Moni aikoo tulla myös ensi vuonna uudestaan. Kaikkien ilmeistä kyllä huomasi, kuinka he nauttivat leiristä. Vierailun jälkeen jäi kyllä hyvä fiilis!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti