perjantai 19. heinäkuuta 2013

Sydäntutkimusta!

Keskiviikkona vierailin sydäntutkimusyksikössä.
Yksikössä tehtäviä toimenpiteitä on mm. sydämentahdistinten laitto ja - vaihto, sepelvaltimoiden
varjoaine kuvaukset sekä pallolaajennukset.
Päivittäin toimenpiteitä on 4-6. Tilanteet kuitenkin muuttuvat helposti, sillä akuutit potilaat menevät varattujen edelle. Työntekijöiden on siis totuttava äkillisiin
suunnitelmien muutoksiin. Pääasiassa potilaita tule lähetteellä. Jonot eivät ole kovin pitkiä.

Osastolle voi tulla kahta reittiä: poliklinisesti tai osaston kautta. Yksikkö on avoinna vain virka-ajan, eli iltaisin ja viikonloppuisin potilaat menevät Helsinkiin Meilahteen.
Ennen kaikki tähän yksikköön saapuvat potilaat menivät suoraa Helsinkiin, mutta vuonna 2004 toiminta on alkanut myös täällä Keskussairaalassa. Toiveena on, että tulevaisuudessa toiminta olisi ympärivuorokautista myös Kotkassa.

Eri toimenpiteiden kesto vaihtelee paljon myös tässä yksikössä. Tahdistimen laitto kestää 2-3 tuntia, mutta sydänverisuonten kuvaus vain noin 30 minuuttia. Missään näistä toimenpiteistä ei potilasta nukuteta vaan kaikki tehdään
paikallispuudutuksessa. Lisäksi kaikissa toimenpiteissä
käytetään varjoainetta, josta kerroin jo röntgen-
postauksessa tarkemmin.

Toimenpiteissä mukana on sairaanhoitajia sekä röntgenhoitaja. Työntekijät käyttävät lyijypukua, sillä he ovat alttiina säteilylle. Toimenpiteen jälkeen koneelta katsotaan aina potilaan saama säteilyannos. Säteilymäärät eivät kuitenkaan ole kovin suuria.

                          
Lasi on siirrettävä ja toimii säteily suojana. Mikäli sairaanhoitajaa ei jokaisena hetkenä tarvita, voi hän mennä lasin taakse seisomaan ja välttyy näin säteilyltä.


Kuvaukset tallentuvat CD-levylle. Näin tiedot on helppo lähettää esimerkiksi Helsinkiin tarvittaessa. Kaiken maailman laitteet ja koneet on tunnettava hyvin tässä yksikössä työskennellessä. Lisäksi hygienia on hyvin tärkeää. Yksikön työ on vaativaa, sillä sydän on herkkä ja tärkeä elin eikä virheisiin ole varaa. Työntekijät ovat kuitenkin ammattitaitoisia ja suoriutuvat vaativasta tehtävästä hienosti. Ei voi muuta kun ihaillen katsella heidän rauhallisuuttaan näinkin vaativassa työssä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti